Coğrafyamız
ABD, Türkiye ve Rusya… Uzlaşı mümkün mü?
Suriye'de kan akmaya devam ederken, Viyana'da kurulan masadan henüz bir çözüm çıkmış değil. Rusya ile Batı arasında ilişkiler gerilmiş durumda. Washington-Moskova-Ankara hattında diplomasi trafiği de stratejik hamleler de yoğun. Suriye'de "uzlaşı" sanıldığı kadar uzak değil mi?
Yeni Åžafak yazarı Nedret Ersanel, Suriye'deki geliÅŸmeleri analiz ettiÄŸi yazısında, “Baltıklardan Çin Denizi'ne kadar kırılan DoÄŸu-Batı fayının, Suriye sınırını atlamış olabileceÄŸi! Yani?.. Bu tür iÅŸlerde ÅŸaÅŸalı sürprizlere hazırlıklı olmak lazım; Rusya-ABD ve baÄŸlı olarak Türkiye'nin sınır(lı) uzlaşısı mümkün olabilir.” ifadelerine yer verdi.
Ersanel geçen hafta Türkiye Özel Kuvvetleri'ne baÄŸlı birliÄŸin Suriye sınırını geçmesinin Rusya’nın tepkisini ölçmek için yapılmış sınırlı bir operasyon olarak yorumlandığı gibi kimilerince de daha büyük bir hareketin habercisi olarak da deÄŸerlendirildiÄŸini belirtiyor.
Ersanel'in "ABD-Türkiye-Rusya’nın ‘sıradışı’ operasyonu" baÅŸlıklı yazısı şöyle:
Ankara birden çok defadır bölgeye yönelik güç gösteriyor, 'dahası da var' diyor. 'Temizlerim' kelimesine kadar yükseliyor.
Meali şudur; Büyük bir şeyin gelmek üzere olduğunu gösteren 'sıra dışı' ve 'artan' bir akış var. Hatta Güneydoğu'da sürdürülen, uzmanlar tarafından, 'kırıcı ve başkaldırtmayan' operasyonun dahi Suriye tarafına 'enerji biriktirdiği' söylenebilir.
Küresel okuyucular Türkiye'nin Suriye'ye abandığı yeni durumu, Rusya ve Batı arasında iyice tavan yapan gerginlikleri Ankara'nın “kıymetlendirmesine” baÄŸlıyorlar. Nispeten doÄŸrudur.
Fakat, herkesin 'hayırdır' dediği bir başka olasılık var. Baltıklardan Çin Denizi'ne kadar kırılan Doğu-Batı fayının, Suriye sınırını atlamış olabileceği!
Yani?.. Bu tür işlerde şaşalı sürprizlere hazırlıklı olmak lazım; Rusya-ABD ve bağlı olarak Türkiye'nin sınır(lı) uzlaşısı mümkün olabilir.
Moskova'nın sanki belirli bir amaç doğrultusunda ABD'nin üzerine gelişini göğsünde yumuşatarak güvensizliğini askıya alıyor havası var! Bu ilginç bir durum.
Bu da Halep'e yönelik cepheden gelen ani bir saldırının deÄŸil, “hibrit diplomasinin” araçları olan “baskı ve ikna kokteylini”ni kullanmak anlamına gelebilir. Bunun Rusya açısından getirecekleri hayırlı deÄŸil aslında. Zira geriye Suriye'de “bastırılmış muhalefetin asimilasyonu” planı kalır ki, on yıllar sürer ve Rusya bunu yönetemez.
Tersini elde tutmak temkinlilik olur. Moskova ve Tahran yönetiminin daha fazla oyalanmadan Halep'i kontrol altına almaya yönelik saldırılarını inatla sürdüreceğini beklemek gerekiyor. Diğer ihtimal ise akılda tutmak için!
Henüz yorum yapılmamış.